torstai 28. heinäkuuta 2016

Helppo istuinpehmuste syöttötuoliin

Neitimme ei ole ollut koskaan mikään mini-vauva, mutta syöttötuoleissa tuo kahdeksan kiloinen murunen muuttuu minimaaliseksi ja hänen ympärillään on paljon tyhjää tilaa. Vaikka tyttäreni on osannut jo tovin istua ilman tukea niin tuo tyhjä tila hänen ympärillään vetää ruokia puoleensa kuin magneetti. Työlistalla onkin ollut jo jonkun aikaa istuinpehmuste syöttötuoliin, koska kaupan valmiit eivät omaa silmää miellytä. Mieheni toivoi että pehmuste olisi pyyhittävissä tiskirätillä, jotta jatkuvalta pesukonerumbalta vältyttäisiin. Näin ollen materiaaliksi valikoitui kerni, tarkemmin sanottuna Eurokankaan Minja punaisena. Valmiin istuipehmusteen selkäosa on tasoon levitettynä noin 63cm x 16cm ja istuinosa on noin 16cm x 21cm.


Istuinpehmustetta varten tarvitset:
n. 25cm x 85cm kokoisen palan kangasta, itselläni kerniä
levyvanua
ompelukoneen
(teflonjalan ompelukoneeseen, jos ommeltavan kankaan pinta on tahmea)
perustarvikkeet kuten neulaa, lankaa, sakset jne.

Ja sitten töihin. Leikkaa kankaan taitteelta kaksi suorakulmiota, joista toinen on 18cm korkea ja 63cm leveä ja toinen 23cm leveä ja 18cm korkea. Huomioithan että mitat on tarkoitettu kaksinkerroin leikatulle kankaalle. Jos et leikkaakaan taitteelta niin huomioi se suorakulmioiden koossa (tee siis ohjeeseen nähden kaksinkertaiset).

Merkitse isomman kappaleen nurjalle puolelle taitteelta vastakkaiseen reunaan menevä katkoviiva 19cm päähän molemmista reunoista. Merkitse samalla hakkimerkit 2cm päähän katkoviivoista (kohti keskiosaa) kuvan osoittamalla tavalla.

Ompele sitten 1cm saumanvaroilla pienen suorakulmion molemmat avoimet päädyt, sekä ison suorakulmion päädyt ja päädyistä katkoviivaan asti. Jos kankaasi on purkautuvaa materiaalia, huolittele ommellut reunat. Ompelun jälkeen kappaleiden pitäisi näyttää tältä.

Käännä työn molemmat osat oikein päin ja leikkaa levyvanusta istuinosaa varten kaksi levyä ja selkäosaa varten kolme tai neljä keskenään saman kokoista levyä. Levyt saavat olla noin senttimetrin matalampia ja 2cm kapeampia kuin kangasosat, jotta ne mahtuvat ongelmitta paikoilleen.

Leikkattuasi levyvanut, laita ne oikein päin käännetyn työn sisään, jolloin ison kappaleen pitäisi näyttää tältä.
Ompele sitten katkoviivojen kohdalta suoralla tikillä suorat viivat alareunasta ylös. Omasta kernikankaastani kuulsi kuulakärkikynä juuri sopivasti läpi, joten minun ei tarvinut mittailla tai tehdä erillisiä merkintöjä oikealle puolelle. Tämän vaiheen jälkeen selkänojan muoto alkaa jo hahmottua.
Seuraavaksi kohdista istuinosan avoimen reunankulmat selkänojan hakkimerkkeihin ja ompele työ käsin tai koneella selkänojan kääntöaukon toiseen reunaan kiinni. Kuvassa selkänojakappale on päällä ja sen alla on istuinosan kääntöaukko. Tällä ompeleella suljetaan istuinosan kääntöaukko ja yhdistetään se oikeaan kohtaan selkäpehmusteessa.
Tämän jälkeen työssä on enää yksi täysin ompelematon kankaan reuna.
Neulaa tai klipsitä reunaan 1cm taite ja vedä taite hieman viimeisimpänä ommellun suoran yli. Ompele mahdollisimman läheltä taitetta, joko edellisen suoran viertä tai reilusti sen yli.


Valmis! Ei ollut vaikeaa ja ainakin itse olen tykännyt valmiista pehmusteesta näin muutaman päivän käytön jälkeen. Kernikankaan kuosi oli aivan lempparini, ihanan pirteä ja ehkä hiukan retrohtava. Tuo vähän väriä meidän kulahtaneeseen syöttötuoliimme. Omalle ostoslistalle on ehkä lisättävä teflonpaininjalka tai ainakin teflonteippiä, kun kuulemani mukaan sekin voisi toimia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti