keskiviikko 3. elokuuta 2016

Leivotaan, leivotaan!

Tänään on ollut leivontapäivä. Pidän leipomisesta ja mielelläni leivon kotiväelle, mutta myös muillekin. Huomenna on luvassa huikeiden naisten kahvitteluhetki ja olihan sinne pakko jotain tekasta. Lisäksi ystäväni tuli lastensa kanssa pikavisiitille kauempaa, joten en heitäkään halunnut kestitä ilman tarjottavia.

Siispä leipasin ensin turkinpippurimarenkeja, oi mitä herkkua! Sain reseptin yhdeltä ompelevalta ystävältäni ja jäin ensimaistiaisella koukkuun. Turkinpippureiden ansiosta marengit eivät ole liian makeita ja sopivat salmiakin ystävän suuhun kuin nenä päähän. Marengit ovat gluteenittomia ja maidottomia, joten ne ovat päässeet tarjottavien vakiolistalle kotonamme. Koska marenkien ohjetta on minulta paljon kyselty, niin tässä se tulee, samanlaisena kuin sen ystävältäni sain.


Turkinpippurimarengit
5 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria
¼ tl suolaa
n.1pss Fazer Tyrkisk Peber Crush-rouhetta

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vatkauksen ohessa sokeri ja suola pienissä erissä.

2. Kun vaahto on kovaa, lisää hieman vajaa pussillinen Turkinpippurirouhetta ja sekoita kevyesti. Laita massa pursotuspussiin ja pursota pellille tasasin välimatkoin pieniä marenkeja.

3. Paista 100°C noin 3 tunnin ajan, maistele välillä ja testaa ovatko marengit jo kuivuneet. Kun marengit ovat kypsiä sammuta uuni ja laita patakinnas/ puuhaarukka luukun väliin ja anna marenkien kuivua uunissa läpi yön/päivän.

Marenkien lisäksi piti leipoa vielä tälle päivälle jotain tarjottavaa, joka kelpaisi myös lapsille. Päädyin tuttuun ja turvalliseen mustikkapiirakkaan, tällä kertaa tavallisista vehnäjauhoista mutta ohje toimii hyvin myös gluteenittomilla jauhoilla 1:1 tehtynä tavallisiin jauhoihin nähden. Ohjeen olen muokannut mieleisekseni monien yritysten ja muutaman erehdyksen kautta. Tämä mustikkapiirakka on hyvä keino tuhota pakastimesta viime kesän marjoja ja leipominenkin on niin helppoa, että sen voi toteuttaa vaikkapa 3-vuotiaan yli-innokkaan apurin kanssa.


Mustikkapiirakka (1 pellillinen)
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3½ dl maitoa
100g voisulaa

pinnalle
300-400g mustikoita
sokeria

1. Sekoita jauhot leivinjauheen kanssa, lisää loput aineet kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uuninpellille.

2. Lisää taikinan päälle jäiset mustikat ja ripottele sokeria kevyesti piirakan päälle. Paista 200°C uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa hieman jäähtyneenä.



Hyvää oli vaikka tyydyin pursottamaan marengit pakastepussilla, välillä saa laiskotella ulkonäön kustannuksella jos maku on kohdillaan, eikö? Toivottavasti ensi kerralla muistan ostaa sokeria, ettei naapureilta lainaaminen tule tavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti