tiistai 16. elokuuta 2016

Ompelujumin purkamista

Välillä ei ompelu luista. Tehtävää tuntuu olevan aivan liikaa, mutta mitään ei saa aloitettua. Mielen valtaa ompelujumi. Näitä jumeja minulla ainakin on säännöllisesti. Välillä jumittaminen ja aikaansaamattomuus kestää muutaman päivän, välillä pari viikkoa. Lopulta jumia on pakko purkaa jollain. Tällä kertaa tartuin pieneen korjausommeltavien pinoon. Korjausompelut eivät kuulu lempi tehtäviini, mutta aina vähän aikaa haudottuani rikkinäisiä vaatteita saan ne korjattua lopulta nopeasti.


Tällä kertaa korjattavia vaatteita oli vain kolme, tai no, oikeammin vain kolme pääsi korjattavaksi. Pinoon jäi vielä odottamaan yksi vetoketjun vaihto, koska se jos joku on tylsää! Erityisesti farkkujen korjaus oli se mistä halusin kertoa. Törmäsin nimittäin Facebookin ompeluryhmän kautta Hääräämön ohjeeseen kuinka farkut paikataan huomaamattomasti ja helposti. Loimilangansuuntainen suoraommel on nopea ja näppärä tapa korjata farkkujen reiät ilman kirjavia paikkoja, en voi muuta kuin suositella.

Yksi ompelujumin hoitokeino minulla on leipominen. Jos en saa aikaiseksi ommeltua, niin käytän ylimääräisen energian leipomiseen. Tällä kertaa leipasin helppoja porkkanasämpylöitä, harmillista vain että sämpylät tuntuvat hupenevan nopeasti. Seuraavassa sämpylöiden ohje, kerrankin tuntui että kulhoon mutu-tuntumalla heitellyt ainekset saivat aikaan hyvä lopputuloksen.

Porkkanasämpylät (noin 16 sämpylää)

5 dl maitoa
1,5 pss kuivahiivaa
3 porkkanaa raastettuna
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl puurohiutaleita
1 dl rouhittuja auringonkukan siemeniä
½ dl rypsiöljyä
8-10 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito 42 asteiseksi, sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja yhdistä maitoon.

2. Lisää porkkanaraaste, hunaja, suola, puurohiutaleet, siemenet ja öljy, sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lopeta lisääminen kun taikina on kiinteää ja pehmeää. Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

3. Leivo sämpylät ja kohota jälleen vähinrään 15 minuuttia liinalla peitettynä. Paista sitten 225°C uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia uunista riippuen. Sämpylät ovatparhaimmillaan heti tuoreena ja lämpiminä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti