torstai 23. kesäkuuta 2016

Timanttimekko ja kuinka se tehdäänJuuri nyt internet tuntuu olevan pullollaan erilaisia timanttimekkoja, joten olihan minunkin sellaista kokeiltava. Ensimmäisellä kerralla tein imetysversion ja sen onnistuttua päätin tehdä toisen ilman isompia temppuja. Seuraavaksi kerron teille minun tapani tehdä timanttimekko. En väitä että se olisi ainut tapa toteuttaa kyseinen mekko, mutta omaa silmääni miellyttää tällainen malli eniten.

Tarvitset vain (paljon) kangasta, hyväksihavaitun mekko- tai tunikakaavan ja ompeluvälineet. Kangasta kannattaa varata reilusti pienikokoisellekin, koska mekkoa ei yleensä leveytensä vuoksi mahdu leikkaamaan yhteinäisinä etu- ja takakappaleina vierekkäin. Itse olen noin kokoa S ja käytössäni oli tällä kertaa 1,5metriä ihanaa Verson Puodin ruusuhuivi trikoota. Halusin leikata kankaan vain yhteen suuntaan, joten siksi katkaisin etukappaleen rinnan alta, mutta mekon voi toteuttaa myös ilman poikkisaumaa. Aloitetaan!


1. Asettele mekkokaavasi takakappale (kuvassa etukappale) kankaan taitteelle ja hahmottele mielessäsi tai konkreettisesti kankaalla miten leikkaat kappaleet. Näin vältyt yllätyksiltä ettei kangas riitäkään suunnittelemaasi mekkoon.2. Leikkaa takakappaleen yläosa normaalisti vyötärölle asti, jonka jälkeen levennä ja lantion yläosassa kurvaa kuvan mukaisesti yläviistoon. Mekon helman "nystyrä" muodostaa taskupussin molemmin puolin, jolloin valmis mekko asettuu timantinkaltaiseen muotoon. Leikkaa taskupussin huipusta alas helmaan viistosti ja päätä helma haluamaasi pituuteen.
 


3. Jos sinulla on riittävästi kangasta tehdäksesi etukappaleen yhdestä osasta, toista takakappaleen ohje etukappaleen kaavalla. Jos kangas riittää omaan kuvassa näkyvään versiooni niin katkaise etukappaleesi rinnan alta ja leikkaa yläosa normaalisti. Muista jättää saumanvara etukappaleiden yhdistämiskohtaan! Leikkaa etukappaleen alaosa takakappaleen uutta muotoa mukaillen, itse nostan jo leikatun osan kaavaksi ja leikkaan sen mukaisesti. Leikkaa lopuksi hihat ja halutessasi helmaan kaitale. Omassa mekossani kaitale oli n. 10cm korkea ja pituus oli 0,8 kertaa alahelman ympärys.

4. Sitten aloitetaan helppo osuus eli kokoaminen. Ompele toinen olkasauma, kanttaa pääntie, ompele toinen olkasauma. Jos etukappaleesi on yhtenäinen hyppää suoraan kohtaan 6.

5. Ompele etukappaleen ylä- ja alaosat yhteen. Halutessasi voit lisätä saumaan pätkän framilonnauhaa kevyesti venyttäen, jolloin yläosa istuu rintojen alle selkeämmin.

6. Ompele hihat pyöriöille. Seuraavaksi neulaa omien taitojesi mukaisesti enemmän tai vähemmän sivusaumaa yhteen. Itse laitan nuppineulat yleensä kainalosaumaan, taskukappaleen pohjaan ja huippuun, sekä helman reunaan jolloin kriittisimmät kohdat pysyvät kohdikkain ommeltaessa. Tämän jälkeen ompele molemmat sivusaumat hihansuusta helmaan asti, kumpikin vuorollaan. Varsinkin ensimmäisellä kerralla taskun mutkat kannattaa ommella rauhallisesti ettei ommel pompi pois kankaan reunasta.

7. Ompele leikkaamasi helmakaitale renkaaksi ja ompele se sitten mekon helmaan kiinni. Helman voi myös halutessaan kääntää, jolloin mekko ei pussita aivan yhtä paljon kuin omani. Huolittele hihansuut. Valmis.

Toivottavasti ohjeeni oli selkeä, kuvien ottaminen lopulta supistui muutamaan nopeaan räpsyyn kun suunnitelma ja mekko elivät koko ompelun ajan omaa elämäänsä. Lopputulos on kuitenkin oman maun mukainen. Enää toivotaan mekkokelejä!

9 kommenttia:

 1. Kaunis mekko :) Pakko kokeilla tätä uudemman kerran paremmalla mitoituksella, viimeksi oli ihan liian pussittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!(: Itse olen todennut tuon rinnan alta poikkaisun hyväksi ratkaisuksi, ei jää liian "säkkimäiseksi" ainakaan itsellani.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta, täytyykin kokeilla! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos selkeästä ohjeesta! =)

  VastaaPoista
 4. Herramunvereni 😄😂👍🏼, tavallaan siis tuommonen on noin helppotehdä?! Mä luulin että tuo timantti on jotenki ihan tyhmänvaikee....Mutta eipä. Saatan mä olla hiukan noviisi....😝
  Wau! 😃 Kiitos selkeästä ohjeesta.
  (Vielä kun oppis ompeleen framilonin ihan oikeaoppisesti...)

  VastaaPoista