sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Päiväpeitto tilkuista tyttärelle

Kuten jo aiemmassa blogitekstissä mainitsin, osallistun jälleen yhteen Facebook-ompeluryhmän haasteeseen. Tarkemmin sanottuna olen itse haastanut muut kuluttamaan syyskuun aikana mahdollisimman paljon kangasta. Kangasta saa myydä, lahjoittaa tai vaikka polttaa, kunhan sen määrä vähenee kuukauden aikana mahdollisimman paljon.

Itselläni on roikkunut tehtävälistalla jo vuoden verran päiväpeitto tyttärelleni ja melkein pari vuotta päiväpeitto pojalleni. Päätin aloittaa pienemmästä ja helpommasta, sillä siihenkin sai kulumaan kangasta ihan mukavasti. Kaikista tyttäreni päiväpeiton kankaista on hänellä ollut jotain vaatetta, joko pienemmässä koossa tai odottamassa seuraavassa koossa. Paljon ihania kuoseja joista osaa olen säilönyt pidempään kuin osaa. Tilkkupäällisen kankaat ovat Verson Puodilta (Taimi, Pääskyset, Mummolan tuntu), Selialta (Chalk Stars), Viljamin Puodilta (Pandat), Vimmalta (Letit) ja PaaPiilta (Siiri keinuu). Taustan vaaleanpunainen fleece on Eurokankaasta.

Ensin leikkasin ison nipun neliön mallisia tilkkuja, sitten vietin yhden illan sommitellen tilkkuja omaa silmää miellyttävään järjestykseen. Kun järjestys oli löytynyt, valokuvasin sommitelman ja aloitin seuraavana aamuna ompelun. Ensin ompelin tilkut pitkiksi pötköiksi eli yhden pystyrivin tilkut ylä- ja alareunoista toisiin tilkkuihin kiinni87mt. Tilkkujonot yhdistin toisiinsa ja mitattuani lopputuloksen totesin että mittavirheen takia peitto oli yhden tilkkurivin verran liian matala. Koska sommitelmani olisi mennyt pieleen vain yhden rivin lisäyksellä, päätin lisätä tilkkuja yhden rivin jokaiselle sivulle.

Saatuani tilkkupäällisen lopulliseen kokoonsa höyrytin peiton ja pyöristin sen kulmat, jonka jälkeen leikkasin peiton alapuolelle vaaleanpunaisesta fleecestä saman kokoisen palan. Neulasin peiton ylä- ja alakerrokset useista kohdista yhteen ja saumuroin reunoista kiinni toisiinsa. Reunojen saumuroinnin jälkeen tikkasin suoralla ompeleella muutaman linjan peiton päältä. Viimeiseksi kanttasin peiton reunat ympäri. Peiton lopullinen koko on noin 140cm x 100cm eli peiton reunat saa taitettua patjan alle. Tykkään lopputuloksesta hirveästi ja vaikka peitto oli aika työläs niin aion vielä tehdä pojallenikin tilkkutäkkipäiväpeiton.

Syyskuun kankaiden kulutushaasteeseen sain tällä peitolla kulutettua 2 metriä kangasta. Sen verran reilusti tuli ostettua talveksi villaa, että vielä saa ommella paljon päästäkseni plus-miinus tilanteessa edes nollille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti